Damga Vergisi Nedir?

Damga Vergisi : Kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar veya kurumlar ile kurumlar arasında hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergilerdir.

Buradaki kağıt terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.

Damga vergisinin alınabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor olması, imzalanabilir veya imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi gerekmektedir.

[junkie-button url=”http://www.hemsoruhemcevap.com/damga-vergisi/” style=”red” size=”medium” type=”square” target=”_blank”] Damga Vergisi Hakkında Detaylı Bilgi için TIKLAYINIZ [/junkie-button]

Damga vergisi nedir?

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi

Ekonomi Terimi Olarak Damga vergisi ne demek?

(Stamp duty) Damga Vergisi Kanunu (1.7.1964 tarih ve 488 sayılı) ile düzenlenen bir dolaylı vergi. Damga vergisine tabi “kağıt”ların imzalanması sırasında ödenir. Damga vergisi açısından “kağıt” terimi, yazılıp imzalanmak (veya imza yerine işaret konmak) üzere düzenlenen, her hangi bir hususu kanıtlamak ya da belirlemek için kullanılan belgeleri ifade eder. İlgili yasada Damga Vergisine tabi kağıtların neler olduğu belirtilmiştir. Örneğin, sözleşmeler, kefalet ve rehin senetleri, ticari evrak, senet ve makbuzlar bunlar arasında yer alır. Bazı kağıtların damga resmi orantılı olarak alınır. Kağıtta yazılı olan paranın tutan matrahı oluşturur ve buna belirtilen oranda vergi uygulanır, örneğin bono ve poliçelerde damga vergisi oranı binde 5 tir. Diğerlerinde ise değere bakılmaksızın sabit bir miktar vergi alınır. Damga vergisi prensip olarak pul yapıştırılarak ödenir. Pullar tarihle birlikte imza edilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.